Kaverikoiratoimintaan voi päästä mukaan kahta kautta: joko käymällä kaverikoirakurssin tai ryhmän perehdyttämänä.

Kaverikoirakursseja järjestää Kennelliitto. Kaverikoirakursseja järjestetään lähinnä alueilla, jonne ollaan perustamassa uusia ryhmiä. Jos siis asuinalueellasi tai sen lähellä ei ole vielä ryhmää, voit ilmoittautua Kennelliittoon yhteyshenkilöksi. Kun lähialueelta on saatu tarpeeksi kiinnostuneita ihmisiä kasaan, Kennelliitto järjestää kaksipäiväisen (yleensä viikonloppu) kurssin, jossa toisena päivänä koirat ovat mukana ja samalla testataan toimintaan sopiviksi. Kurssilla käydään läpi kaverikoiratoimintaan liittyviä asioita, kohderyhmiä, uusien perehdytystä ja testaamista yms. Kurssi on hyvin kattava ja sen perustiedot on kerätty Kaverikoirakon kurssimateriaaliksi. Kurssin toisena päivänä kootaan alueelliset ryhmät, jotka lähtevät pyörittämään toimintaa omalla alueellaan (etsivät sopivat vierailukohteet, perehdytävät tulevaisuudessa uudet koirakot alueellaan toimintaan).

Perehdytykseen pääset, jos alueellasi on jo kaverikoiraryhmä. Kennelliitosta saat tiedot lähimmästä kaverikoiraryhmästäsi. Perehdytyksessä alueella toimiva kaverikoiraryhmä, johon tulet liittymään, testaa koirasi soveltuvuuden toimintaan, antaa sinulle Kaverikoirakon kurssimateriaalin ja mahdollisuuden tutustua siihen ja keskustella siitä, sekä pääset ryhmän mukana tutustumaan vierailulle sekä ilman koiraa että myöhemmin koiran kanssa siten, että joku kokenut koirakko on ilman koiraa ohjaamassa ja valvomassa sinua vierailulla ("peesaaja").
Kaverikoirakot saavat ryhmässä tietyn ajan mukana oltuaan kaverikoiran huivin merkiksi toiminnassa mukana olosta; huivia käytetään vain vierailuilla ja edustustilaisuuksissa: kuvissa kaverikoirat Turre ja Luru juuri huivin saaneina. Kuvaaja Miia Hallikainen

 
























 

Itä-Helsingin kaverikoirissa perehdytys etenee käytännössä näin:

Uusi koirakko on ryhmän yhteyshenkilöön yhteydessä joko puhelimitse tai sähköpostitse ja saa täytettäväkseen esitietokaavakkeen. Kun olet palauttanut täytetyn lomakkeen, olemme yhteyksissä joko sähköpostitse tai puhelimitse ja alustavasti selvittelemme sinulle sopivaa vierailupaikkaa (mm. sijainnin, liikkumismahdollisuuksiesi ja aikataulujesi suhteen) ja tarkistamme esitietokaavakkeen avulla koiran soveltuvuuden alustavasti toimintaan.

Seuraavaksi sovitaan tapaaminen, jonne tulet koirasi kanssa ja johon osallistuu muutamia ryhmämme jäseniä, osa koirien kanssa ja osa ilman. Tällöin testaamme koiran suhtautumista ihmisiin ja toisiin koiriin. Koiran olisi hyvä suhtautua ihmisiin ystävällisesti ja kiinnostuneesti ja toisiin koiriin joko ystävällisesti tai vähintään välinpitämättömästi. Itä-Helsingin kaverikoirat suorittavat uusien koirien testaamisen pääasiassa yhteislenkkien yhteydessä ja käymme tällöin noin tunnin lenkillä ennalta sovitussa paikassa koirien kera. Samalla uusi koirakko voi kysellä kaverikoiratoiminnasta jo mukana olleilta mieltään askarruttavia asioita.

Saat lenkin jälkeen (tai viimeistään tutustumisvierailulla) Kaverikoirakon kurssimateriaalin luettavaksesi. Lukuaikaa materiaalille on varattu VÄHINTÄÄN kuukausi (vierailuun, jolloin olet ensimmäisen kerran mukana oman koirasi kanssa).

Tämän jälkeen tulet jollekin vierailulle tutustumaan ilman koiraa. Seuraat kokeneiden kaverikoirakoiden toimintaa vierailutilanteessa, saat käsitystä toiminnasta ja voit miettiä, miten oma koirasi suhtautuu vierailulla eteen tuleviin tilanteisiin.

Jos kaikki on sujunut testauksessa hyvin, sovitaan vierailu, johon tulet koirasi kanssa ja joku kokenut koirakko on ”peesarina” ilman omaa koiraa. Hän seuraa ja tarvittaessa auttaa sinua vierailulla. Jos kaikki menee kummallakin vierailulla hyvin, pääset tämän jälkeen mukaan toimintaan.

Toivomme tietysti myös uusilta koirakoilta palautetta perehdytyksen eri vaiheissa. Jos huomaa jo tutustumisvierailulla, ettei itse viihdy tilanteessa, kannattaa se kertoa paikalla oleville koirakoille/ peesarille ja ottaa harkinta-aikaa, ennen kuin sopii peesausvierailun (koska peesausvierailut sitovat ryhmältämme eniten resursseja koko perehdytyksen aikana). Jos on huolissaan esim. oman koiransa vilkkaudesta, niin kannattaa kuitenkin tulla koiran kanssa vierailulle. Kokeneet koirakot ovat jo lenkillä tarkastelleet koirasi käyttäytymistä ja katsoneet sen sopivaksi. Usein koirat myös toimivat ryhmässä eri lailla kuin yksin omistajansa kanssa vaikkapa lenkillä.