Kaverikoiratoimintaan tulevan koiran tulee olla:

  • aikuinen (väh. 2 v, testauksessa aikaisintaan 18 kk), terve ja hyvin hoidettu yksilö (mm. rokotukset ja madotukset tulee olla kunnossa)
  • taustoiltaan tunnettu, mieluiten saman omistajan kanssa luovutusiästä asti elänyt
  • kykenevä toimimaan toisten koirien läsnäollessa, mutta ei leiki vierailujen aikana
  • tottunut erilaisiin paikkoihin ja tilanteisiin, ei hätkähdä pienistä
  • ihmisystävällinen, hakeutua ihmisten luo ja pitää rapsutuksista
  • luotettava ja käytökseltään ennalta arvattava.


Koiran ohjaajan/omistajan tulee olla:

  • halukas tekemään pyyteetöntä vapaaehtoistyötä. Kaverikoiratoiminnasta ei saa minkäänlaista rahallista korvausta (vierailupaikat eivät myöskään maksa mitään kaverikoirien vierailuista). Kaverikoiratoimintaan liittyminen ei myöskään maksa mitään eikä edellytä mitään jäsenyyksiä (ohjaajan ei välttämättä tarvitse olla esim. Kennelliiton jäsen eikä koiran virallisesti rekisteröity).
  • halukas sitoutumaan toimintaan pitkäjänteisesti. Kaverikoiratoiminta ei välttämättä vie paljon aikaa kuukaudessa, mutta koirakoilta toivotaan pikäjänteistä sitoutumista.

  • hyvin koiransa tunteva. Mikäli koira ei ole ollut omistajalla pennusta saakka, tulisi koiralla olla takanaan vähintään parivuotinen historia omistajansa kanssa ennen toimintaan mukaan lähtemistä. Jos koiran taustoista ei tiedetä tarkemmin (löytökoira), koiraa ei Kennelliiton sääntöjen mukaan voida ottaa toimintaan mukaan

  • vierailuilla hyväntuulinen ja suvaitsevainen, pukeutuu siististi ja välttää voimakkaita hajusteita. Ohjaajan tulee aina kysyä asukkaalta, haluaako hän tervehtiä koiraa. Vierailuilla on aina mukana kakkapussit ja tarpeen mukaan myös tassu- ja kuolapyyhe.

  • vastuunsa tunteva. Koira on aina omistajansa vastuulla vierailuilla, joten omistajan tehtävänä on suojella koiraa ympäristöltä ja ympäristöä koiralta, jos tilanne niin vaatii. Hän on myös vaitiolovelvollinen vierailujen tapahtumista, jos on saanut siellä asukkaiden yksityisasioita tietoonsa.

  • tietoinen, ettei kaverikoiratoimintaan tulla mukaan kouluttamaan koiria; ei missään muodossa! Koiran tulee luonnostaan sopia toimintaan ja jos koira tai omistaja tuntevat olonsa epämukavaksi vierailulla, kannattaa toiminta lopettaa omalta kohdalta.

  • taustalla itse vierailulla: kaverikoirat ovat pääroolissa vierailuilla. Vierailulla esiinnymme etunimillä, kuten myös koirat yleensä kutsumanimillä.

  • selvillä, ettei kaverikoiratoiminnassa kilpailla paremmuudesta eikä sillä kerätä meriittejä koiralle, sen jälkeläisille tai tietylle kennelille. Kaverikoiratoiminnan saa toki mainita koiran harrastuksissa blogissa, kotisivuilla tai vastaavissa.
                                                                                                                                                 Kaverikoiran tulee olla aikuinen, perusterve ja taustoiltaan
                                                                                                                                                 tunnettu koira, joka hakeutuu ihmisten rapsutettavaksi ja
                                                                                                                                                kykenee toimimaan muiden koirien läsnäollessa. Kuvassa
                                                                                                                                                poseeraa kaverikoira Vilho. Kuvaaja Miia Hallikainen